info@toonhermanshuissittard.nl

(046) 451 64 74

Paardestraat 31, 6131 HB Sittard

De meerwaarde van het Toon Hermans HuisTHHS Sittard.jpg
Wij helpen onze gasten graag om weer volop in het leven te staan’ 

De cijfers liegen er niet om. Kanker raakt ons allemaal!

·       Eén op de drie mensen krijgt kanker.

·       Elk jaar krijgen ruim 117.000 personen in Nederland de diagnose ‘kanker’.

·       De groep mensen die kanker overleeft of doorleeft met de ziekte groeit snel.
        Op dit moment zijn dit in Nederland zo’n 700.000 mensen, die vaak kampen met
        sociaal-emotionele en lichamelijke klachten. 

De behoefte aan nazorg wordt steeds groter en de juiste balans tussen langer leven en de kwaliteit van leven is voor (ex-)patiënten en hun naasten van grote waarde.

Wij hebben tijd en aandacht
Het Toon Hermans Huis is een inloophuis, dat een belangrijke aanvullende rol speelt in de psychosociale (na)zorg voor mensen met kanker en nadrukkelijk ook voor hun naasten of nabestaanden, een doelgroep die tijdens het medische traject vooral aan de zijlijn staat. 

In het Toon Hermans Huis ontvangen onze gastvrije medewerkers eenieder die daar behoefte aan heeft in een huiselijke, veilige omgeving. Zij bieden een luisterend oor, begeleiding en ondersteuning bij het leren omgaan met de gevolgen van kanker en het vinden van een nieuwe balans in het leven. Onze groep medewerkers bestaat deels uit professioneel hulpverleners en deels uit vrijwilligers, van wie velen ervaringsdeskundige zijn. Dankzij de tomeloze inzet van onze gastvrouwen en gastheren is het mogelijk ons uitgebreide en gevarieerde activiteit3nprogeramma aan te bieden. Dit doen we zowel individueel als groepsgewijs. Afhankelijk van de wens van de gast. 

Maatschappelijke meerwaarde
Het Toon Herman s Huis vervult een belangrijke rol op meerdere vlakken. We leveren nadrukkelijk een bijdrage aan het versterken van de beleving van meer ‘positieve gezondheid’ van onze gasten. Wij geven hen handvaten om hun leven weer op te pakken en zoveel mogelijk zelf de regie te voeren. We stimuleren gasten, zodra het kan, de stap te zetten om weer aan het werk te gaan en hun hobby’s uit te oefenen. Het Toon Hermans Huis is een plek om elkaar te ontmoeten. Gasten spreken uit dat ze zich daardoor vaak minder alleen voelen tijdens hun ziekteproces. Zij kunnen hun (niet-medische) vragen en onzekerheden bij ons bespreken; aspecten waarvoor in de reguliere gezondheidszorg vaak minder tijd beschikbaar is. Wij wijzen hen zoveel mogelijk de weg, ook als ze aanvullende professionele zorg nodig hebben. 

Lotgenotencontact is waardevol
Contact met lotgenoten binnen ons huis creëert onderling begrip en uitwisseling van waardevolle informatie. Dit lotgenotencontact kan plaatsvinden tijdens ontspannende activiteiten, zoals samen schrijven, schilderen, dansen of wandelen. Daarnaast is er volop ruimte voor onderlinge communicatie tijdens en na informatieve presentaties van deskundigen over relevante onderwerpen, zoals rouwverwerking of palliatieve zorg. 

Onze (na)zorg wordt gewaardeerd
Uit onderzoek van KWF Kankerbestrijding naar de waarde van inloophuizen in Nederland blijkt dat zesennegentig procent van de gasten aangeeft een positief effect te ervaren na de geboden begeleiding en ondersteuning. Vierenvijftig procent van de gasten voelt zich energieker en vierentachtig procent van de mensen geeft zelfs aan dat de kwaliteit van leven ook daadwerkelijk verbeterd is. 

 

Een paar indringende reacties van onze gasten

“Toen ik de diagnose ‘kanker’ kreeg, wortelde ik niet alleen met mijn eigen angst en onzekerheden, zoals de vraag; hoe kom ik de dag door met het beetje energie dat ik nu heb? Ik zag er ook enorm tegenop om mijn kinderen te vertellen dat ik ziek ben en voorlopig steeds minder voor hen kan betekenen. In het Toon Hermans Huis kreeg en krijg ik veel begrip en zinvolle tips.”

“Toen mijn moeder overleed aan kanker nam ik per direct haar taken in het huishouden op me en zorgde ik dat binnen ons gezin alles op orde was. Nu, vier jaar later, realiseer ik me pas dat ik mijn eigen verdriet nooit de ruimte gegeven heb en loop ik vast. Mijn omgeving snapt mij niet. Nu nog? In het Toon Hermans Huis vind ik gehoor en de steun die ik nu zo hard nodig heb.”

“Mijn behandeling is afgerond, ik voel me iets beter en ben weer een paar uurtjes aan het werk. Dat kost mij veel energie. Mijn collega’s waren vanaf het begin heel attent en begripvol, maar ik bemerk soms ook wat irritatie als ik aangeef dat ik mijn grens bereikt heb en nog geen klussen erbij kan doen…
Gelukkig hoor ik tijdens de workshop in het Toon Hermans Huis de ervaring van lotgenoten en krijg ik advies hoe ik met kleine stapje kan opbouwen. Die aandacht en herkenning geven mij rust en vertrouwen voor de toekomst. “